De voor- en nadelen van een IVA uitkering

Weer aan het werk

Ben je op zoek naar informatie over de IVA uitkering? Dan ben je hier aan het juiste adres! We vertellen je alles wat je moet weten. Want wat zijn nou eigenlijk de voor-en nadelen van een IVA-uitkering en mag je nog wel werk verrichten? Wij vertellen je er graag meer over, zodat je uiteindelijk de juiste beslissing kan maken. Wil je meer weten? Ons team, inclusief een persoonlijke jobcoach staat voor je klaar

Wat is een IVA uitkering?

Wat is dat nu eigenlijk een IVA uitkering? Voluit geschreven staat dit voor ‘De Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten’. Je komt in aanmerking voor de IVA uitkering wanneer je volledig arbeidsongeschikt bent verklaard door het UWV. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je door ziekte of een andere handicap niet meer in staat bent om werk te verrichten.

Voor- en nadelen van de IVA uitkering

Ben je benieuwd naar de voor en nadelen van een IVA uitkering? Lees hieronder dan snel verder:

Voordelen IVA uitkering

 • Je hebt financiële zekerheid
  De IVA-uitkering biedt een financieel vangnet voor mensen die niet meer kunnen werken. Zo kun je gewoon aan je betalingen blijven voldoen.

   

 • Je hoeft niet meer verplicht te solliciteren
  Anders dan bij andere uitkeringen, zoals de WW, is er geen verplichting tot solliciteren bij het ontvangen van een IVA-uitkering.

   

 • Je lichaam kan rusten
  Vanzelfsprekend heeft niet iedereen hier recht op. Wanneer je deze uitkering ontvangt heeft het UWV in samenspraak met andere instellingen besloten dat je niet meer kan werken. Hierdoor kan jij naar je lichaam luisteren en jezelf de rust gunnen die je lichaam verdiend.

nadelen IVA uitkering

 • Mogelijke inkomensachteruitgang
  De IVA-uitkering kan lager zijn dan het inkomen dat je verdiende voordat je arbeidsongeschikt werd.

 • Beperkingen in bijverdienen
  Je mag niet zomaar overal meer bijverdienen. Overleg goed met je contactpersoon om je uitkering niet in gevaar te brengen.

  Mag je werken met een IVA-uitkering?

  Wil je weten of je kunt werken met een IVA-uitkering? Ja, je mag werken met een iva uitkering. Je mag tot 20% van je vroegere loon verdienen zonder dat dit invloed heeft op je uitkering, welke maandelijks wordt verstrekt door het UWV. Bijverdienen met een IVA uitkering moet altijd in overleg. Het is belangrijk om hierover goed geïnformeerd te zijn om problemen te voorkomen. Neem hiervoor contact op met jouw contactpersoon bij het UWV.

  Leuk feitje: wist je dat je totale inkomen zelfs wat hoger uit kan vallen wanneer je gaat werken naast je IVA uitkering? Zeker de moeite waard dus om hiernaar te informeren. Bij Geja hebben we veel banen die zou kunnen combineren naast je uitkering.

   

  Wat is de hoogte van de IVA-uitkering?

  De hoogte van de IVA-uitkering is afhankelijk van het inkomen dat iemand verdiende voordat hij arbeidsongeschikt werd. Het UWV berekent de hoogte van de uitkering op basis van het gemiddelde inkomen in de laatste jaren voor de arbeidsongeschiktheid.

  Verschil tussen WIA en WGA

  Wat is het verschil tussen de WIA en WGA? Wij vertellen het je. De IVA-uitkering valt onder de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Het grote verschil tussen de IVA-uitkering en de WGA-uitkering is dat de IVA-uitkering bestemd is voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn, terwijl de WGA-uitkering alleen bedoeld is voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn.

  IVA-uitkering en een eigen huis

  Een eigen huis gekocht en een IVA uitkering? Geen probleem! Het hebben van een eigen huis heeft geen invloed op jouw IVA-uitkering. De uitkering wordt toegekend op basis van arbeidsongeschiktheid en inkomen, niet op basis van bezittingen zoals een eigen huis. 

  Geja is er voor jou

  Wil je meer weten over het aanvragen van een IVA-uitkering? Neem dan contact op met het UWV of bekijk de informatie op hun website over uitkeringen. Wil je solliciteren bij Geja? Wees niet bang, wij staan voor je klaar. Vind je dit lastig of weet je bijvoorbeeld niet hoe je een cv maakt? Geen probleem, in veel gevallen is dit niet eens nodig. Wil je toch een cv maken? Lees dan dit blog eens.