Op de werkvloer

Aanbestedingen overheidsdiensten goed voor 3,8 miljard.

9/07/2024

Ieder jaar wordt er gepubliceerd hoeveel er wordt aanbesteed. In 2022 waren overheidsdiensten goed voor 428 aanbestedingen van bouwprojecten met een totale waarde van 3,8 miljard euro. Dit blijkt uit het jaarlijkse gunningenonderzoek van Cobouw Insights, gebaseerd op data van CoBouw. Overheidsdiensten, gemeenten, provincies, stichtingen en onderwijsinstellingen publiceren hier hun aanbestedingen. Wij verzamelden de informatie voor je in dit blog. Lees je mee?

Groot raamcontract bovenaan

Net als de jaren ervoor staat het grootschalige raamovereenkomst bovenaan. De grootste opdracht kwam van het Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), met een waarde van 560 miljoen euro voor het vernieuwen en onderhouden van Limburgse afvalwaterzuiveringsinstallaties, het leidingennetwerk en de rioolgemalen. Minstens tien verschillende aannemers, waaronder GMB, G. van der Ven, Croonwolter&dros en Heijmans Infra, zullen de komende acht jaar samenwerken aan deze opdracht.

Nummer twee: Knooppunt De Nieuwe Meer

De combinatie TriAx (Heijmans, Dura Vermeer en Besix) haalde met het project knooppunt De Nieuwe Meer bij Amsterdam de op één na grootste opdracht van 2022 binnen, ter waarde van 350 miljoen euro. De verwachting is dat deze zomer de volgende Zuidasdok-klus, de autotunnel onder de A10, aanbesteed zal worden.

Grotere en duurdere projecten

Een ander groot project betreft de renovatie van de Afsluitdijk door de combinatie Levvel (BAM, Van Oord en Rebel). Door tegenvallers werd de renovatie duurder en moeten sommige onderdelen opnieuw aanbesteed worden. Het is onbekend hoe de aannemers het extra budget verdelen.

Rijkswaterstaat spande de kroon met ruim 1 miljard euro aan aanbestedingen in 2022, terwijl ProRail bijna 570 miljoen euro besteedde aan 70 opdrachten. Provincies, gemeenten en waterschappen besteedden respectievelijk bijna 50 miljoen, 800 miljoen en 725 miljoen euro aan bouwprojecten.

Er waren minder buitenlandse bouwers actief op de Nederlandse markt. De grootste buitenlandse aannemer was het Belgische Vandezande, met een renovatieproject ter waarde van 12,7 miljoen euro.

Veel opdrachtgevers kozen vaker voor een openbare procedure (181 keer), terwijl bij 145 tenders een niet-openbare procedure werd gevolgd. Lees hier meer over hoe je invulling kan geven aan social return.

Geja voor aanbestedingsprojecten met social return

Bij GEJA kunnen wij je helpen bij de invulling van social return bij aanbestedingen. Met jouw bedrijf investeer je dan in duurzaam ondernemen. Je draagt onder andere bij aan de werkgelegenheid van de SROI-doelgroep. Met de invulling van de sociale paragraaf is jouw bedrijf klaar voor de dag van morgen. Zorg voor een goed plan met een zo hoog mogelijke EMVI-score. Hoe je dat doet, lees je hier. Wil je weten hoe je hier het beste invulling aan kan geven? Wij helpen je graag, neem eens contact met ons op voor de mogelijkheden over de invulling van social return.

Voor meer informatie en een gedetailleerd overzicht van de aanbestedingen, bekijk het volledige artikel op CoBouw. Dit is tegelijk ook de bron van dit artikel.

Nieuws

Ontdek je talent met onze Talent Motivatie analyse (TMA)

Ontdek je talent met onze Talent Motivatie analyse (TMA)

Wist je dat er in de regio Rotterdam Rijnmond momenteel 200.000 vacatures openstaan, terwijl er ongeveer 32.000 werkzoekenden zijn? Vergelijkbaar heeft Den Haag ongeveer 21.000 werkzoekenden. En dit is zo ontzettend jammer want mensen hebben zoveel meer talent dan je...

Lees meer