fbpx

Alles wat je moet weten over de WIA-uitkering

De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) biedt een belangrijk vangnet voor werknemers in Nederland die door ziekte of handicap niet meer kunnen werken. Hier vertellen we je meer over de WIA-uitkering. Wanneer heb je er recht op? Hoe vraag je het aan en wat zijn de voor- en nadelen ervan. Lees je mee?

Wat is een WIA-uitkering?

Een WIA-uitkering, ook wel bekend als arbeidsongeschiktheidsuitkering, is bedoeld voor werknemers die door ziekte of handicap niet meer in staat zijn om hun werk te doen. Het is een cruciale sociale verzekering die financiële ondersteuning biedt aan mensen die niet langer kunnen werken zoals voorheen.

Wie komt in aanmerking voor een WIA-uitkering?

Om in aanmerking te komen voor een WIA-uitkering, moet je aan specifieke criteria voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 104 weken (twee jaar) ziek zijn geweest en moet je arbeidsongeschiktheid minstens 35% bedragen. Het is belangrijk om te begrijpen of je aan deze voorwaarden voldoet voordat je een aanvraag indient. Instanties zoals het UWV helpen je hierbij.

Hoe lang heb ik recht op de WIA uitkering?

De duur van een WIA-uitkering hangt grotendeels af van de werkzaamheden die je naast je WIA-uitkering verricht. Wanneer je gezondheid verbetert en je in staat bent om zelfstandig het minimumloon te verdienen, kan de WIA-uitkering worden beëindigd. Als dit niet mogelijk is, kun je blijven werken met een WIA-uitkering tot je de AOW-leeftijd bereikt. Dit geldt als je wel kunt werken, maar niet genoeg verdient om het minimumloon te halen. Zo kun je gedurende je hele werkende leven werken met een WIA-uitkering. Dit stimuleren wij bij GEJA enorm. Je leert niet alleen iets wat je leuk vindt, maar ontmoet ook leuke collega’s!

Werken met een WIA-uitkering

Het is mogelijk om te werken met een WIA-uitkering als je gezondheid dat toelaat. Wanneer je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent en niet in staat bent om het minimumloon te verdienen, biedt de WIA-uitkering een vangnet. Dit stelt je in staat om actief te blijven in de arbeidsmarkt en draagt bij aan je financiële stabiliteit. Wil je aan de slag? Bekijk dan onze tips voor het maken van een CV en motivatiebrief.

GEJA ondersteunt jou als je naast je WIA-uitkering wil werken. Zelfs wanneer je geen ervaring hebt. Zo bieden verschillende leer- en werktrajecten aan waarbij we samen jouw talenten gaan ontdekken. Ook hebben we eigen jobcoaches in dienst die samen met jou kunnen kijken waar je goed in bent. Wanneer je gemotiveerd bent komen we graag met je in contact. Denk bijvoorbeeld eens aan werken in de bouw. Wanneer je het lekker vindt om bezig te zijn en fysiek sterk bent, zou dit zeker bij je passen! Lees bijvoorbeeld hier het verhaal van Ben die een leuke baan via GEJA heeft gevonden als stratenmaker.

werken met een wia uitkering

wat is de hoogte van een Uitkering van wia?

De hoogte van de WIA-uitkering wordt bepaald op basis van verschillende factoren, waaronder je arbeidsverleden en het percentage van je arbeidsongeschiktheid. Het is handig om te weten hoe dit bedrag wordt berekend en wat je kunt verwachten als je eenmaal in aanmerking komt voor een uitkering. Informeer hierover bij jouw contactpersoon.

WIA maandloon en andere relevante termen

Het WIA maandloon is het bedrag waarop je uitkering wordt gebaseerd. Het is belangrijk om te begrijpen hoe dit bedrag wordt berekend en wat de implicaties zijn voor je financiële situatie. Andere relevante termen om te begrijpen zijn bijvoorbeeld ‘arbeidsongeschiktheid’ en ‘re-integratieverplichtingen’. Maar deze termen worden vast snel duidelijk wanneer je regelmatig contact hebt met jouw begeleider of contactpersoon.

verschil tussen wia en iva

Een belangrijk onderscheid om te begrijpen is het verschil tussen de WIA en de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA). Het is essentieel om te weten welke uitkering voor jou van toepassing is en wat de specifieke kenmerken ervan zijn.

De WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) uitkering bestaat uit twee soorten: de WGA en de IVA.

  1. WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten):
    • Voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, maar nog wel (deels) kunnen werken.
    • Richt zich op werkhervatting en het verdienen van een deel van het inkomen door arbeid.
  2. IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten):
    • Voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn.
    • Biedt een uitkering zonder de verwachting van werkhervatting, vanwege de ernstige en langdurige aard van de arbeidsongeschiktheid.

Kort samengevat: de WGA is voor mensen die nog deels kunnen werken, terwijl de IVA is voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn.

vervroegd wia aanvragen

In sommige gevallen is het mogelijk om vervroegd een WIA-uitkering aan te vragen. Dit kan handig zijn als je niet verwacht binnen de gebruikelijke termijn van twee jaar te herstellen van je ziekte. Het is nuttig om te begrijpen hoe dit proces werkt en of het op jou van toepassing is.

zijn er wachttijden bij de wia?

Een veel gestelde vraag is of er wachttijden zijn bij het aanvragen van een WIA-uitkering. Het is belangrijk om te weten dat er geen wachttijden zijn en dat je zodra je arbeidsongeschikt bent verklaard, een aanvraag kunt indienen. Het UWV zal je verder helpen.

hoe vraag ik een uitkering van wia aan?

Het aanvragen van een WIA-uitkering kan online via de website van het UWV of telefonisch. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt en begrijp de stappen die je moet volgen om een succesvolle aanvraag te doen. Het is niet een traject die je zomaar doorloopt, vaak is dit een langer durend traject met verschillende processen.

Voor- en nadelen van de WIA-uitkering

Het ontvangen van een WIA-uitkering heeft zowel voordelen als nadelen. Het is belangrijk om deze goed af te wegen voordat je een beslissing neemt over het aanvragen van een uitkering. Door een goed begrip van de voor- en nadelen kun je beter beslissen wat het beste is voor jouw situatie. Bekijk daarom je eigen voor- en nadelen van de wia uitkering goed.

Kom werken bij geja naast jouw uitkering

Wil je jezelf graag nuttig maken, wil je meer ervaring op doen of je misschien laten omscholen? Bij GEJA staan we voor je klaar! Wanneer jij de motivatie hebt om iets te leren en te willen werken vinden we dat fantastisch. Of je nu net van school komt, een stuk ouder bent of een carrièreswitch wilt maken. Bij GEJA geloven we in jou!

Kom bijvoorbeeld een werk- leertraject doen en leer dat vak wat je al jaren voor ogen hebt! We helpen je niet alleen met werk zoeken, maar staan je ook bij met cursussen en trainingen waar je écht iets aan hebt. Ben jij klaar voor de dag van morgen? Bij GEJA weten we dat iedereen het kan, dus ook jij! Bekijk onze vacatures en we spreken je snel!